Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

2010 Ekonomik Toparlanma Yılı Olacak

Ana Sayfa » Serbest » Ekonomi » 2010 Ekonomik Toparlanma Yılı Olacak
2010 Ekonomik Toparlanma Yılı Olacak

Almanya 2010 yılında ekonomide “ihtiyatlı iyimserlik” içerisinde. Hükümet, resesyonla birlikte devlet müdahalelerinin de sona ereceğini duyurdu.

Bütün dünyada olduğu gibi Almanya’da da resesyon geride kalmaya başladı. Alman ekonomisi 2010 yılında büyüme evresine girdi ama ekonomik canlanma, kendi ayakları üzerinde duramayacak kadar kırılgan olacak. Almanya Ekonomi Bakanlığı büyüme hızının yüzde 1,4 olacağını tahmin ediyor. Ekonomik araştırma enstitüleri ile büyük meslek kuruluşları ise son tahmin raporlarında daha iyimser oranlara yer vermişlerdi.

Krizden çıkış hangi yönde olacak?

Almanya Ekonomi Bakanı Rainer Brüderle, Alman ekonomisinin ihracat artışı sayesinde canlanma kulvarına girdiğini söylüyor. Ama toparlanmanın yeterli olup olmayacağını Brüderle de kestiremiyor. Bakan, 2010 yılıyla ilgili tahminleri ihtiyatlı iyimserlikle karşılamak gerektiğini belirttikten sonra şunları söyledi:

‘indikatörler, gelişmenin farklı yönlere sapabileceğini gösteriyor. Bir çok ülkede uygulanan teşvik programları konjonktürü sanıldığından da çabuk canlandırabilir. Bankaların risk değerlendirmeleri abartılmış olabilir. Bunun aksi çıkarsa, ekonomi sarsıntı geçilebilir. Bu bakımdan, kesin tahminde bulunmak mümkün değil.’

Ehil ellere ihtiyaç var

Ama ekonomi bakanlarından hep doğru tahminde bulunmaları beklenir. Bakanlık her yılın Ocak ayında federal hükümetin ekonomik ve mali politikalarıyla Alman ekonomisinde beklenen makro ekonomik gelişmelerle ilgili bir rapor hazırlıyor. Ekonomik tahminler, özel sektör ile araştırma enstitüleri ve federal hükümetin ekonomik danışma kurulundan alınan rakamlara dayanıyor. Brüderle beklentilerini şöyle sıraladı:

‘Yüzde 1,4’lük büyüme hızı ve 3,7 milyonluk işsiz sayısıyla tahminlerde aşırı iyimserliğe kaçmıyoruz. Futbol adamı Otto Rehagel, kontrollü hücumdan bahseder. Biz de kontrollü iyimserlikten söz ediyoruz. Almanya savaş sonrasının en ağır ekonomik krizini sanıldığından da çabuk atlattı. Şimdi bakışlarımızı ileriye çevirip, taze güçle ekonomik geleceğimizi şekillendirmeliyiz.’

Hurda priminin faturası

Ekonomi bakanı bunun için atılacak adımları da açıkladı. Ekonomik düzelmeyi hızlandırmak amacıyla 2011 yılında ek vergi indirimi yürürlüğe sokulacak. Sıkı bütçe disiplini ve tasarruf tedbirleri eşliğindeki ekonomik politikaların, kriz nedenli devlet müdahalelerinden çıkış stratejisiyle desteklenmesi de öngörülüyor. Devletin ekonomik hayattan mümkün olduğunca uzak kalması gerektiğine inanan Almanya ekonomi bakanı, 2009 yılında otomotivciliği destekleyen ‘hurda primine’ benzer teşviklere de artık gerek bulunmadığı kanaatinde:

‘Artan otomobil satışları, talebin öne alınmasından başka bir şey değildi. Kimse, güzel olduğu için aynı otomobili bir daha almaz. Suni talep sabun köpüğü gibi söndüğü için bu yıl çok daha az otomobil satılacak. Devletin bu pazara müdahale etmesi huzursuzluk yarattı. istikrar değil, istikrarsızlık kayhağı oldu.’

Federal hükümet, kredi darboğazı aşılamadığı takdirde piyasalara bu yıl da müdahale edecek. Ekonomi bakanı, reel ekonominin kredi ihtiyacını karşılamakta zorlandığına işaret etti. Mart ayından itibaren, ticari bankalardan kredi almakta zorlanan şirketler resmi arabulucuya başvurabilecek. Arabulucu, öncelikle ödeme gücü yerinde olan orta ölçekli işletmelerin bankalardan kredi alabilmesine çalışacak.

2010 Ekonomik Toparlanma Yılı Olacak - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Web Sohbet Güncellendi Erginyavuz Eczanesi Düzce Kuşçuoğlu Eczanesi CAN ALABALİK TUR. GIDA İNŞ. NAK. PAZ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Sürücülere Psikoteknik Muayene Zorunluluğu Kelebek Media Oyuncuyu Besleyen Alan Tiyatro

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır