Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Sitrulin Amino Asitleri

Ana Sayfa » SAĞLLIK » Amino Asitler » Sitrulin Amino Asitleri
Sitrulin Amino Asitleri
Doğal Karpuz

Sitrulin Deposu Karpuz

Sitrulin Nedir?
Sitrulin Nasıl Elde Edilir?
Sitrulin mi, Arjinin mi daha Etkili?

Sitrülin Nedir?

L-sitrülin, vücudumuzda bulunan bir amino asit çeşididir. Vücut, sitrülini arjinin adı verilen başka bir amino aside ve ayrıca nitrik oksit adı verilen bir kimyasala dönüştürür. (Arjinin kullanımı hakkındaki yazımızı araştırabilirsiniz.) L-sitrülin, ayrıca protein sentezine katkı sağlarak kan akışını iyileştirmek ve kan basıncını düşürmek için damarların genişlemesine yardımcı olmaktadır.

Söz konusu pump olunca akla gelen ilk iki amino asit sitrülin ve arjinindir. Birbirine benzer olan ancak ayrı kaynaklardan elde edilen (sitrülin; karpuz, arjinin; badem) iki farklı amino asittir. İkisi de esansiyel olmayan, yani vücudumuzun üretebildiği ancak dışarıdan destek alarak seviyesini yükseltebildiğimiz amino asitlerdir.

 

Peki seviyesini yükseltmek ne işe yarar?  Sitrülin sporcuların antrenman performansını artırmak için en çok kullandığı amino asitlerden bir tanesidir. Yüksek yoğunluklu ağırlık antrenmanında setler arasında daha hızlı toparlanma sağlar. Çok kısa süre içinde gözle görülür fayda sağlayanı bir takviyedir.

 

Yapılan çalışmalar sitrülinin ATP seviyesini artırarak ve yorgunluk seviyelerini azaltarak egzersiz kapasitesini artırdığını göstermektedir. Sitrülin (citrulline) bunu toksik maddelerin vücuttan atılmasına destek olarak sağlar. Antrenman esnasında bu toksik maddeler vücuttan uzaklaştırılmazsa, glikojen üretimini ve enerji döngüsünü yavaşlatır, yorgunluğa sebep olur.

 

Sitrülin bir diğer faydası damaların genişlemesini artırarak kan akışını artırmasıdır. Artan kan akışı ile beraber kaslara daha fazla besin, oksijen ve glikoz gider, yıpranan kasların onarımı ve yeni kas gelişimi hızlanır. Daha yüksek pump hissi oluşur.

 

Sitrülin mi arjinin mi?

Aslında yukarıda saydığımız tüm faydaları arjinin de sağlar. Enteresan değil mi? Sebebi sitrülin ile arjinin enteresan bir ilişkisi olmasıdır. Vücudunuz sitrülini arjinine çevirir. Arjinin de damalarların genişlemesini (pump etkisi) sağlayan nitrik okside dönüşür.

 

Aklınıza ne geldiğini biliyoruz. Vücudunuz madem sitrülini arjinine dönüştürüyor, o zaman neden direkt olarak arjininn almıyorum? Cevabı iki amino asidin emilimi için izlediği yolda gizli. Arjinin ince bağırsak ve karaciğerde işlenirken sitrülin bunları baypass ederek direkt olarak dolaşıma katılır. Ve sonuçta, şaşırtıcı bir şekilde, kandaki arjinin seviyesini arjininden daha fazla artırır.

Sitrulin Nasıl Elde Edilir?

Sitrülin doğal olarak en çok karpuzda bulunur. Özellikle karpuzun kabuğuna yakın yerlerde, beyaz olan kısımlarda bol miktarda sitrülin vardır. Takviye olarak ise temin edilebilen iki sitrülin formu vardır: L-sitrülin ve sitrülin malat. İkisi arasındaki temel fark, L-sitrülinin saf sitrülin olması ve sitrülin malatın, L-sitrülin artı DL-malattan (yani besinleri enerjiye dönüştürmede etkili olabilecek bir bileşikten) oluşmasıdır.

Sitrülin Faydaları Nelerdir?

L-sitrülinin kalp hastalığı, genel yorgunluk, kas zayıflığı, bazı hücre hastalıkları, erektil disfonksiyon, yüksek tansiyon ve diyabet için kullanıldığı bilinmektedir. Sporcular tarafından ise vücut geliştirme, enerjiyi arttırma ve atletik performansı iyileştirme gibi faydalar için kullanılmaktadır. Özellikle nitrik oksit seviyesinin artışıyla pump etkisi yarattığı için arjinin ürünüyle aynı işleve sahip olduğu bilinir. Arjinin mi sitrülin mi daha iyidir sorusunun cevabında ise sitrülin ağır basmaktadır. Uzmanların görüşü ve genel kanı, sitrülin vücutta arjinine dönüştüğü için arjininden daha çok fayda sağlayabildiği yönündedir.

Şimdiye kadar sitrülin kullanan sporcuların yorumlarına baktığımızda ise daha ağır kilolarla daha uzun antrenman yapabildiklerini görmekteyiz. Bu sebeple sitrülin kullanmanız durumunda antrenman performansınız artabilir ve daha verimli bir idman geçirebilirsiniz. Sitrülin zararlı mıdır yan etkisi var mıdır diye soracak olursanız, yapılan araştırmalar sitrülinin ciddi bir yan etkisinin olmadığını göstermektedir diyebiliriz.

 

Sitrulin Amino Asitleri - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

ÖNE ÇIKAN KATEGORİLER

RASTGELE İÇERİKLER

Barut Ağacı İdrar Tahlili SENİ SEVİYORUM DEMEK İSTERDİM ERAY PLASTİK AMBALAJ Kendi komutlarınızı mircde hazırlayın Duman

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz Kelebek IRCd ve Kelebek Script ile ilgili her türlü yardımı HELPDESK alanından alabilrsiniz.

Kelebek mIRC Script Sohbet Sitesi - Tüm Hakları Saklıdır