Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Kasık Fıtığı

Ana Sayfa » Sağlık » Fıtık » Kasık Fıtığı
Kasık Fıtığı

Kasık bölgesi fıtıkları en sık görülen karın fıtığıdır. Toplumda görülme oranı %2 ? 5 ?dir. Erkeklerde çok daha sıktır. Tüm kasık fıtıklarının yaklaşık %85?i erkeklerde, % 15?i kadınlarda olmaktadır.
Erkeklerde daha çok olma nedeni, embriyonel dönemde karın içinde oluşan testislerin bebeğin gelişimi ile karın dışına skrotuma (torbaya) izlediği yol nedeni ile karın duvarında oluşan potansiyel zayıf alandır. Bu bölgenin embriyonel dönemde tam kapanmaması yada sonraki dönemde zorlanma sonucu açılması ile fıtık meydana gelir.
Kasık bölgesi fıtıkları 3 türdür.
a. İndirekt Fıtık
İndirekt fıtıklar yukarıda bahsedilen mekanizma ile oluşur ve karın zarı ile devamlılık gösteren bir fıtık kesesi söz konusudur. Bu kere erkeklerde skrotuma (torbaya), kadınlarda labiumlara (vaginal dudaklara) doğru ilerler, içinde büyüklüğüne bağlı olarak çoğu kez ince barsak vardır.
b. Direkt Fıtık
Bu tip fıtıkda karın duvarında zayıflık söz konusudur. Karın içinden direkt olarak cilt altına fıtıklaşma gerçekleşir. Boğulma (strangülasyon) riski bu tip fıtıklarda daha fazla görülür. Ağrı ön plandadır.
c. Femoral Fıtık
Bacağı besleyen atardamar, toplardamar ve bacak sinirinin geçtiği kanaldan (Femoral kanal) fıtıklaşmadır. Yaklaşık %5 ? 8 oranında ve kadınlarda daha çok görülmektedir. Tüm kadın fıtıklarının %85 kadarı femoral fıtıktır. Ağrı ve şişlik daha çok kasık bölgesinin altındadır ve bacağa yansıyan ağrı bulunabilir.

Tedavisi
Direkt ve endirekt kasık fıtıklarında cerrahi onarım açık yada laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılmaktadır. Açık onarımlarda Lichtenstein, Shouldice, Bassini gibi geliştiren kişilerin adıyla anılan onarım teknikleri kullanılmaktadır. Ancak günümüzde greft (yama) kullanılmaksızın onarım nadiren yapılmaktadır. Greft kullanımı gerilimsiz olduğundan operasyon sonrası ağrıyı ve fıtığın tekrarlama riskini azaltır.
Laparoskopik kasık fıtığı onarımında TAPP ve TEP olarak iki teknik kullanılmaktadır. TAPP (Transabdominal preperitoneal) yönteminde batın içinden kasık bölgesine müdahale edilmekte ve karın zarının önüne fıtık olan yere mesh yerleştirilmektedir. Genel anestezi gerektirmesi ve karın içine girilmesi nedeniyle daha az tercih edilmektedir. Etrangle (sıkışmış) ve dev kasık fıtıklarında seçtğimiz yöntemdir. TEP (Total ekstraperitoneal) yönteminde karın içine girilmeksizin karın zarı ile cilt arasında oluşturulan bir boşlukta çalışılmaktadır.
Fıtık bölgesi direkt olarak görüntülenmekte ve onarılmaktadır. Ekibimizce özellikle çift taraflı ve nüks fıtıklarda tercih ettiğimiz yöntemdir. Operasyon süreci 20 ? 30 dakikadır. Hasta aynı gün yada bir sonraki sabah evine gönderilmekte, 36 ? 48 saatte normal yaşamına dönmektedir. Laparoskopik onarımda ameliyat sonrası ağrı son derece azdır.

Kasık Fıtığı - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Göbek Fıtığı

Göbek Fıtığı 12 Ocak 2010

Fıtık

Fıtık 11 Ocak 2010

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Web Sohbet Güncellendi USTURANIN AĞZINDA Çarşamba Düğün Var!! Dünyanın en hızlı motosikleti MTT Turbine Superbike Y2K Çinliler su tutan yapay örümcek ağı geliştirdi Düş Sebebsiz Olsaydı DURUM..

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır