Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Besin Alerjisi

Ana Sayfa » Sağlık » Alerji » Besin Alerjisi
Besin Alerjisi

Gastrointestinal alerjiler hangileridir ?
Hastanın hassas olduğu yemeklerden ileri gelen mide ve bağırsak bozuklukları.

Gastrointestinal alerjilerin belirtileri nelerdir ?
Geğirmek, baş dönmesi, kusmak, karın ağrıları, kabızlık, ishal ve hatta ağızda meydana gelen yaralar.

Hangi besin maddesinin alerjiye neden olduğu nasıl tespit edilir ?
Bir iki gün hiçbir besin maddesi almayarak ve bundan sonra ele alınacak bir perhiz sisteminde gıda maddelerini teker teker ilâve ederek. Dokunan besin maddesi tespit edildikten sonra hasta bu maddeyi, artık yemeklerinden eksik eder.

Besin alerjilerin tedavisi nasıl yapılır ?
a.Kendisine dokunan maddeyi bir daha yememekle,
b.Bir krizde, krizi hafifletmek için antihistaminik tedavi usulü ve­ya başka gerekli ilâçları kullanarak.

Bir besin maddesi alındıktan ne kadar zaman sonra alerjik tepki ken­disini gösterebilir ?
Alerjik belirtiler kendisini hemen veya birkaç dakika içerisinde gösterebilir. Bazen de birkaç saat sonra meydana çıkabilir. Bu ge­cikme süresi bazı hallerde yaklaşık otuz altı saate kadar uzayabi­lir.

Bir besin maddesi alerjik tepki göstermişse, bu maddenin her zaman alerji yapacağı anlamına gelir mi ?
Bu şart değildir. Bir hasta bu maddeye karşı dayanıklılık meyda­na getirebilir.

Bir hasta hassas olduğu bir besin maddesini bilerek hassasiyetini ölç­mek için yemeli midir ?
Bundan önce bu besin maddesi alındığı zaman tepki şiddetli olmuş­sa bu akıllıca bir hareket olmaz. Ancak hasta bu yolda bir deney yapacaksa bu besin maddesinden çok az bir miktar almalıdır.

Besin maddesi alerjisi ne derece yaygındır ?
Birçok kişi bazı besin maddelerine karşı alerji vardır. Fakat bun­ların çoğu bundan habersiz bulunmaktadır.

Besin alerjileri ölüme neden olabilir mi ?
Hayır.

Besin alerjileri karında cerrahî müdahale gerektirecek belirtilere se­bep olabilir mi ?
Evet. Çok kez bir hasta gerçekten besin alerjisinden rahatsız ol­duğu zamanlar, görünen belirtiler apandisit veya safra kesesi has­talığı teşhisleri konmasına sebep olur.

Besin Alerjisi - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

Boz_Bey16 Haziran 2009

Genellıkler Yedıgımız Besınlerden dolayı meydana gelıyor Dokunuyor ve Sıskınlık yapıyor derıde ..

BaRBaR16 Haziran 2009

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Mynet okurları için yazdı.

-Ne zaman süt içsem karnım davul gibi şişer.
-Renkli şeker yiyince perişan oluyorum.
-Oğlum, küçükken balık yemiş ve komaya girmişti, hemen hastaneye yetiştirmesek ölüyordu.
-Şarap migrenimi azdırıyor.
-Muz yiyince her tarafım kabarıyor, kaşıntıdan duramıyorum.
-Yumurta mı, tövbe !

Bir besin maddesinin yenmesinden sonra zehirlenme dışı olan çeşitli rahatsızlıklar vardır ve bunların sadece küçük bir bölümü gerçek alerjik reaksiyonlardır, fakat besin alerjisi terimi, maalesef, besinlere bağlı tüm anormal reaksiyonları (alerjik olsun veya olmasın!) tanımlamak için de kullanılır.

Önce, bu konu ile ilgili terimlerin tam karşılıklarını verelim:

Besin alerjisi yiyeceklerin neden oldukları, immunolojik mekanizmalarla ortaya çıkan reaksiyonlardır. Bu kişilerin kanında, solunum, sindirim sistemlerinde, derisinde…, duyarlı oldukları besine karşı IgE sınıfından antikorlar vardır. Bu antikorların varlığı, hem deri testleriyle ve hem de kandaki düzeyleri ölçülerek gösterilebilir.

Besin allerjisine çok yakın, hatta onunla eş anlamda kullanılan bir terim de Besin Hipersensivitesi, yani besin aşırı duyarlılığıdır. Bu terim, besinlere bağlı olarak gelişen, fakat IgE’ nin rolünün olmadığı alerjik reaksiyonları tanımlamak için kullanılır.

BESİN İNTOLERANSI: İmmunolojik olmayan mekanizmalara bağlı olarak gelişen reaksiyonlar besin intoleransı ya da besin tahammülsüzlüğü olarak isimlendirilir.

ALERJİ YAPAN BESİNLER
Hemen her besin alerjiye neden olabilir, ancak bunlar içinde inek sütü, yumurta, soya, yer fıstığı, fındık, balık ve kabuklu deniz hayvanları, domates, çilek ilk sıralarda gelir.

Küçük çocuklarda daha çok hayvan kaynaklı, 6 yaşından büyük çocuk ve erişkinlerde ise bitki kaynaklı alerjenlere rastlanır.

Besinlerin yenmeden önce geçirdikleri pişirilme, kızartma, fermantasyon, tütsüleme gibi işlemler, o maddenin alerji yaratma etkisini değiştirebilir. Bu sırada, temel antijenlerden bazıları azalırken, yeni antijenler de ortaya çıkabilir. Meselâ, inek sütüne alerjisi olan bir kişide görülen reaksiyonların, o sütten yapılan peynir yendiğinde daha farklı olmasının nedeni budur.

Yer fıstığı alerjisi Amerika’da Çin’e göre çok daha fazla görülür. Bunun nedeni, Çin’ lilerin yer fıstığını daha çok kızartarak ya da haşlayarak, Amerika’ lılar ise kavurarak yemeleridir. Fıstığın kavrulma işlemi sırasında çok daha yüksek ısılara maruz kalması alerji yapıcı etkiyi artırmaktadır. Buna karşılık, pastörizasyon, sterilizasyon ve derin dondurmanın böyle bir etkisi yoktur.

KATKI MADDELERİ VE ÇAPRAZ REAKSİYONLAR
Besin alerjilerinde, yiyeceğin hazırlanması sırasında meydana gelen değişikliklerden başka, besin katkı maddeleri ve besinler arasındaki çapraz reaktivite de dikkate alınmalıdır.

Çeşitli besin grupları arasındaki çapraz reaksiyonlar çok tartışmalıdır. Bir çok araştırma, aynı botanik aileden olan besinler arasında çapraz reaksiyon bulunmayabileceğini göstermiştir. Bu nedenle, sadece aynı aileden olan besinlerin, alerjik oldukları kanıtlanmadan yasaklanmaları doğru değildir. Mesela, yer fıstığı, soya, ay çiçeğine alerjisi olanlar, o besinin yağına karşı hiçbir reaksiyon göstermezler.

FBI16 Haziran 2009

yediğimiz besinlere dikkat etmemiz gerekli sonucu çıkıyor bu anlatımda :)

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Siğil deyip geçmeyin

Siğil deyip geçmeyin 04 Ocak 2010

Allerjik nezle rinit

Allerjik nezle rinit 28 Aralık 2009

Alerji tüm yönleriyle

Alerji tüm yönleriyle 28 Aralık 2009

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Web Sohbet Güncellendi Demet Akbağ Binnaz Uslu’nun sağlık durumu iyiye gidiyor Solunum yetersizliği Sineksavarlar sinir sistemine zarar verebilir NİHAN MATBAA Ösym başkanı kopya iddilarının araştıralacağını söyledi

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır