Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Yenilenebilir Enerji

Ana Sayfa » Serbest » Yenilenebilir Enerji
Yenilenebilir Enerji

Yenilenebilir enerji (kaynakları), sürekli devam eden doğal süreçlerdeki varolan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş ışığı, rüzgar, akan su (hidrogüç), biyolojik süreçler ve jeotermal olarak sıralanabilir.

En genel olarak, yenilenebilir enerji kaynağı ; enerji kaynağından alınan enerjiye eşit oranda veya kaynağın tükenme hızından daha çabuk bir şekilde kendini yenileyebilmesi ile tanımlanır. Örneğin, güneşten elde edilen enerji ile çalışan bir teknoloji bu enerjiyi tüketir, fakat tüketilen enerji toplam güneş enerjisinin yanında çok küçük kalır. En genel yenilenebilir enerji şekli güneşten gelendir. Bazı formlar güneş enerjisini ve rüzgar gücünü depolar.

Yenilenebilir enerjinin tesisler, hayvanlar ve insanlar tarafından kalıcı olarak tüketilmesi mümkün değildir. Fosil yakıtlar, çok uzun bir zaman çizelgesi göz önüne alındığında teorik olarak yenilenebilir iken, istismar edilerek kullanılması sonucu yakın gelecekte tamamen tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır.


Yenilenebilir Enerji Kaynağı Suyun Kullanımı


Modern yenilenebilir enerji kaynakları

Rüzgâr enerjisi
Su gücü (Hidrogüç)
Güneş enerjisi
Jeotermal enerji
Biyokütle
Biyoyakıtlar
Sıvı biyoyakıtlar
Katı biyokütle
Biyogaz

-Küçük ölçekli enerji kaynakları
-Piezoelektrik
-Termoelektrik
-Gelgit ve Dalga enerjisi

Elektromanyetik radyasyonelektrik yenilenebilen enerji kaynaklarına örnek değildir. Bunlar, yenilenemeyen enerji kaynaklarındandır.

Naturel Enerji diye de adlandırabilceğimiz yenilebilir enerji doğaya karbon emisyonu vermeyen enerji üretim şekilleridir.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları – Kaynak Adı Veya Yakıtı

1.Güneş Enerjisi – Güneş
2.Rüzgar Enerjisi – Rüzgar
3.Dalga Enerjisi – Okyanus Ve Denizler
4.Biyokütle Enerjisi – Biyolojik Artıklar
5.Jeotermal Enerji – Yeraltı Suları
6.Hidrolik Enerji – Nehirler
7.Hidrojen Enerjisi – Su Ve Hidroksitler

Kullanıldığı yerler
Yenilenebilir enerji kaynakları doğrudan kullanılabilir veya enerjinin başka bir şekline dönüştürülebilir. Direkt kullanım örnekleri, güneş enerjisi ile çalışan aletler, jeotermal ısıtma ve su veya rüzgar değirmenleridir. En direkt kullanıma örnek olarak ise, elektrik üretiminde kullanılan rüzgar türbinleri veya fotovoltaj pilleri verilebilir.

Yenilenebilir enerji, ücretsiz enerji olarak da kategorize edilebilirse de, çoğu yenilenebilir enerji kaynağına normalde ücretsiz enerji denemez. Mühendislikte, ücretsiz enerji ile kastedilen direkt olarak doğadan elde edilebilen bir enerji ve insanlar tarafından tüketilmesi mümkün olmayan enerjidir.

Gelişimi ve çevreye olan etkileri

Yenilenebilir enerjinin gelişimi, yenilenebilir enerji kaynaklarının insanlar tarafından kullanımı ile ilgilidir. Yenilenebilir enerjinin gelişimine olan ilgi, fosil yakıtların çevreye verdiği atık gazlar ve fosil yakıtlar ve nükleer enerjinin kullanımının riskleri ile doğrudan ilişkilidir.

2002 yılı kasım ayı Enerji Ajansı verilerine göre tüm dünyada kullanılan yenilenebilir enerji kaynaklarının, toplam enerji kaynakları içindeki payı % 13.8 ‘dir. Bu payın dağılımı ise % 80 yanabilir ve yenilenebilir atıklar , % 16.5 hidro enerji, % 0.5 diğerleri (rüzgar, jeotermal, güneş, dalga, gel-git olayları vs.) olarak verilmiştir.

Orjinal Boyutunda Açmak İçin ( 800×494 ve 82KB ) Buraya Tıklayın


Sıkıştırılmış Odun Parcacıkları


Ruzgar Tirübünleri

Rüzgar enerjisi en temiz enerji üretim yöntemidir. Atmosferi kirletici hiçbir gaz salınımı olmaz. Kaynağı hiç tükenmeyecek olan rüzgar enerjisinin kurulumu ve işletilmesi diğer tesislere göre daha kolaydır ve maliyetli düşüktür. Oldukça güvenilir olan bu sistem özellikle Avrupa?da çok fazla kullanılmaktadır. Danimarka yıllık elektrik ihtiyacının %40?ını rüzgar gücünden sağlamaktadır. Rüzgar sistemi rüzgarın döndürdüğü pervaneye bağlı olan dinamoların elektrik üretmesine dayanır.

Orjinal Boyutunda Açmak İçin ( 800×600 ve 89KB ) Buraya Tıklayın


Hidro Elektrik Santrali

Hidroelektrik enerji (su enerjisi) en temel yenilenebilir enerji kaynağıdır. Hidroelektrik enerji suyun hareketinden elde edilir. Akarsuların önüne kurulan barajlar suyun birikmesini sağlar. Böylelikle su yükselerek potansiyel enerji kazanır. Biriken su belirli aralıklarla bırakılır. Hızla akan su, bir dinamoya bağlı olan tribünleri döndürür. Tribünlere bağlı dinamolar sayesinde elektrik enerjisi elde edilir. Barajların çevreye çok fazla zararı yoktur ancak baraj yapımının maliyeti fazladır. Çoğu barajın faydalı ömrü 50 yıl civarındadır. Dünyanın enerji ihtiyacının %20?si barajlardan sağlanmaktadır.

Orjinal Boyutunda Açmak İçin ( 800×600 ve 92KB ) Buraya Tıklayın


Dalga Enerjisi Toplayıcı

Dalga enerjisi yeni enerji türlerindendir. Okyanus ve denizlerdeki dalgaların hareket gücünden faydalanılarak enerji edilen dalga sisteminin yapımı oldukça maliyetlidir. Dalga sistemini güçlü fırtınalar ve tuzlu suyun neden olacağı paslanmalara karşı korumak için yüksek teknoloji gerekmektedir. Ayrıca kurulumu ve bakımı oldukça zordur.

Gel-Git Enerjisi
Gel-git enerjisinin çalışma sistemi biriktirmeli baraj sistemiyle aynıdır. Tek fark barajların akarsu yatağı yerine denizlerdeki uygun koylara kurulmasıdır. Sular yükseldiğinde barajın arkasındaki koylara dolar ve kinetik enerji kazanırlar. Ayın çekimi azalıp sular alçaldığında ise sular serbest bırakılır ve sular akarken tribünleri döndürür. Tribünlere bağlı elektrik üreteçleri sayesinde elektrik enerjisi elde edilir.

Hidrojen Enerjisi
Hidrojen su ve doğal gazlarda bulunan, temiz bir enerji kaynağı olan bir elementtir. Suyun üçte biri hidrojenden oluşmaktadır. Yani dünyadaki su miktarının üçte biri hidrojendir. Bu kadar çok bulunmasına karşın hidrojen elde etmek oldukça zordur. Sudan hidrojen elde etmek için elektroliz denilen işlem yapılmaktadır. Ancak bu yöntemle çok fazla elektrik harcandığından hidrojen üretiminin maliyeti fazladır. Hidrojen elde edildiğinde yakıt olarak kullanılır.

Orjinal Boyutunda Açmak İçin ( 654×498 ve 46KB ) Buraya Tıklayın


Güneş Enerjisi

Güneş enerjisi, güneş ışınları kullanılarak elde edilen enerjidir. Çevreye neredeyse hiç zarar vermeyen bu enerji en temiz yenilenebilir enerji kaynağıdır. ABD, Almanya gibi birçok gelişmiş ülkede binaların çatılarında kullanılan fotovoltaik pil sistemiyle çalışan güneş enerjisi, hem elektrik elde etmek hem de suyu ısıtmak için kullanılır. Güneş enerjisi yenilenebilir enerji kaynakları arasında maliyeti en fazla olanıdır ancak gelişen teknolojik faaliyetler sayesinde bu maliyet giderek azalmaktadır. Ayrıca sistem bir kere kurulduğunda sürekli olarak bedava enerji elde edilir.

Orjinal Boyutunda Açmak İçin ( 800×600 ve 121KB ) Buraya Tıklayın

Jeo Termal Enerji Santrali

Jeotermal enerji yeraltındaki magma tabakasının ısıttığı su ve gazlarla elde edilen enerjidir. Jeotermal enerji tükenmez, çevre dostu ve ucuz bir enerji türüdür. Yer altında ısınan su ve buhar yüzeye çıkar. Yüzeye çıkan su ve buharın sıcaklığı kullanılarak elektrik enerjisi elde edilir. Dünya enerji ihtiyacının %1?i jeotermal enerjiden karşılanmaktadır. Ayrıca jeotermal enerjiden merkezi ısıtma, kimyasal madde üretimi, turistik kaplıcalar, maden suyu üretimi ve balıkçılık gibi birçok alanda yararlanılmaktadır. Jeotermal enerjiden en fazla yararlanan ülke İzlanda?dır. Yeraltı hareketlerinin çok sık görüldüğü bu ülkede 25 – 30 metre yüksekliğe varan gayzer fışkırmaları görülmektedir.

Orjinal Boyutunda Açmak İçin ( 800×600 ve 145KB ) Buraya Tıklayın


Güneş ve rüzgar enerjisinin her ikisinin de kullanıldığı bir araç denemesi

Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Hedefi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2023 yılına kadar yenilenebilir kaynakların toplam elektrik üretimindeki payının en az %30 seviyesinde olmasını hedeflediklerini bildirdi.

Yenileneblir Enerji Kanunu’nun uygulamaya geçtiği tarihten bu yana birçok yatırımın yapıldığını ve yeni tesislerin açıldığını belirten Taner Yıldız, rüzgar enerjisine dayalı tesislerde kurulu gücün 18,9 megavattan 645 megavata, hidroelektrik santrallerindeki kurulu gücün 12.645 megavattan 14278 megavata ve jeotermal alanındaki kurulu gücün 15 megavattan 77 megavata çıktığının altını çizdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Yüksek Planlama Kurulunca kabul edilen Elektrik Enerjisi Piyasası ve Arz Güvenliği Strateji Belgesi’ndeki yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimine dair hedefleri de anlattı.

Taner Yıldız şunları kaydetti:

“Temel hedef, yenilenebilir kaynakların elektrik enerjisi üretimi içerisindeki payının 2023 yılında en az yüzde 30 düzeyinde olmasının sağlanmasıdır. Buna göre; 2023 yılına kadar teknik ve ekonomik olarak değerlendirilebilecek hidroelektrik potansiyelinin tamamının elektrik enerjisi üretiminde kullanılması, rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2023 yılına kadar 20 bin megavata çıkarılması, elektrik enerjisi üretimi için uygun olduğu öncelikli olarak belirlenen 600 megavatlık jeotermal potansiyelin tümünün, 2023 yılına kadar işletmeye girmesi, güneş enerjisinin elektrik üretiminde kullanılmasını yaygınlaştırmak, bu konudaki teknolojik gelişmelerin yakından takip edilmesi ve uygulanması ve ülke potansiyelinin azami ölçüde değerlendirilmesinin sağlanması hedeflenmiştir. Ayrıca, üretim planlamalarının; teknolojik gelişmelere, mevzuat düzenlemelerine bağlı olarak diğer yenilenebilir enerji kullanım potansiyelindeki gelişmeler dikkate alarak hazırlanacak, bu kaynakların kullanımının artması halinde, başta ithal kaynaklar olmak üzere fosil yakıtların payının azaltılması da hedefler arasındadır.”

Enerji üretim tesisi kurmak isteyen girişimcilerin EPDK’ya başvurduğunu ve bu şekilde lisans aldığını belirten Yıldız, 2007 yılının enerji arzı ile ilgili de şöyle dedi:
“2007 yılı için toplam birincil enerji arzımız 107,6 milyon ton eşdeğer petrol olup, yüzde 25,5?i olan 27,5 milyon ton eşdeğer petrolü yerli kaynaklarımızdan karşılanmıştır. Toplam yerli enerji üretimimizin yüzde 35?i olan 9,6 milyon ton eşdeğer petrolü yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan karşılanmıştır”

Türkiye?de Özel Sektöre Yönelik Sürdürülebilir Enerji Aracı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, “Türkiye?de Özel Sektöre Yönelik Sürdürülebilir Enerji Aracı” adlı yeni bir proje başlattı.

Toplam bütçesi 200 milyon dolar olan bu proje ile yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra enerji verimliliğine de kredi sağlanması planlanıyor. Teknkik destek bileşeni Dünya Bankası Temiz Teknoloji Fonu ve Avrupa Birliği IPA 2009 Fonları ile finansa edilen projeye son başvuru tarihi 5 Şubat 2010

Güneş Paneli – Güneş Pili

Güneş Paneli kısaca üzerinde güneşten gelen ışınları soğurmak için yerleştirilmiş birçok güneş hücresinden oluşan ve bu enerjiden elektrik üreten bir cihazdır.

Ortalama bir evin ihtiyacı olan elektrik 8-24 panelden oluşan bir sistem tarafından karşılanabilir. Güneş panelleri aynı zamanda endüstriyel uygulamalarda da sıkça kullanılmaktadır. Binlerce güneş panelinden oluşan büyük sistemlerden elektrik üretimi git gide yaygınlaşmaktadır. Güneş panellerinin performansı, üzerinde bulunan güneş hücrelerinin performansı ile belirlenir. Bir güneş hücresinin performansı üzerine düşen güneş enerjisinin yüzde kaçını kullanılabilir elektriğe dönüştürmesine bağlıdır. Bu yüzde güneş panelinin verimliliğini belirler.

Güneş panelleri üzerlerin düşen güneş ışınlarının sadece ufak bir bölümünü elektriğe dönüştürüler, geriye kalan kısım ya hücreleri oluşturan madde tarafından emilmekte veya panel tarafından yansıtılmaktadır. Güneş Panellerinden en yüksek verimin alınması için, panellerin mevsimlere göre güneşe çevrilmesi gerekir. Türkiye’de geçerli olan 60º kış eğimi panel camlarının buzlanma ve karlanmasını engelleyerek verimi arttırır.

Güneş panelleri tarafından üretilen elektrik hemen kullanımlam zorunda değildir. Panel çıkışlarına takılan regülatörler yıl boyunca bağlı bulunan aküleri şarj edebilirler. Daha sonra depolanan bu enerji DC-AC yani doğru akım – alternatif akım çeviricileri yardımı ile evlerimizde kullandığımız 220 V AC akıma çevirilebilir.

Yenilenebilir Enerji - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Chat – Sohbet

Chat – Sohbet 06 Nisan 2011

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Web Sohbet Güncellendi Gözde katarakt durumu Query Blocker (Özel Kabul) Add-on’u Düzce Yaşar Eczanesi Adın Bahardı Bel soğukluğu hastalığınızın olup olmadığını öğrenmek Doğmamış çoçuk için facebook profili

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır