Kahkaha

Bayıldım

Cool

Kızgın

Mahcup

Öğretici

Şaşkın

Suskun

Tatlı

Üzgün

Süper

Bilişim Sistemine Girme Suçu Nasıl İşlenir

Ana Sayfa » internet » Bilişim Hukuku » Bilişim Sistemine Girme Suçu Nasıl İşlenir
Bilişim Sistemine Girme Suçu Nasıl İşlenir

Türk 243. maddede, bir bilişim sisteminin tümüne veya bir kısmına hukuka aykırı olarak girme ve girdikten sonra hukuka aykırı olarak çıkmama eylemi suç olarak tanımlanmıştır. Maddede belirtilen suçun oluşması için bilişim sistemine girmek ve sistemde bir süre kalmak gereklidir. Yalnızca bilişim sistemine girmek , Türk Hukuku tarafından suç olarak kabul edilmemiştir. Bu maddede belirtilen Bilişim Sisteminde bir süre kalınması şartı , bu suç dolayısı ile ceza verilmesini zorlaştırmaktadır.

Türkiye?nin halen tarafı olmadığı Avrupa Konseyi Siber Suçlar Sözleşmesi (AK-SSS) 2.maddesinde , bilişim sistemine erişim sağlanmış olması (sistemde bir süre kalma şartı aranmaksızın) suç olarak kabul edilmiştir. Türk Hukuku?nda ise suçun oluşması için bilişim sistemine girmiş olmanın yanı sıra , bilişim sisteminde bir süre kalınmış olması aranmaktadır.

Bilişim sisteminde kalma süresi kanunda açık olarak belirtilmemiş olup hakimin takdirine bırakılmıştır. Bu durumda bilişim sisteminde kalınan süre en azından sistemdeki bilgilerin elde edilmesine yetecek uzunlukta olmalıdır.

Suçun Faili :
Bilişim sistemine girme suçunun faili herkes olabilir. Fakat bu suçun işlenebilmesi için failin ortalama düzeyim üzerinde bilgisayar bilgisine sahip olduğu hakim tarafından aranmalıdır.

Suçun Mağduru :
Bilişim sistemine girme suçunda , bilişim sistemine girilmesi neticesinde zarara uğrayan herkes mağdur sayılacaktır.

Suçun İşlenme Şekli :
Bilişim sistemine girme suçunun işlenmesi için çeşitli yollara kullanılabilir. Suçun oluşması için sisteme hangi yolla girildiğinin önemi yoktur. Örneğin, failin sisteme bizzat girmediği fakat, sisteme girmeye yarayan bir programı e-posta, msn, vb.. yollarla göndermiş olsa da bilişim sistemine girme suçu oluşur. Zira gönderilen casus programın ne amaçla programlandığı , mağdur tarafından bilinmemekte, sistemde yapılan işlemin farkına varılmamaktadır. Bilişim sistemine girme suçunun oluşması için sistemin tamamına girilmiş olması şartı yoktur. Sistemin bir kısmına girildiği takdirde de suç oluşacaktır.

Örnek vermek gerekirse ; Sistemin ait şifrenin veya sistemin güvenlik duvarının (firewall) mağdurun rızası dışında kırılması, bazen de şifreye ilişkin kırma olmasa dahi, sistemin şifresinin bilinmesi durumunda, şifre sahibinin rızası dışında sisteme erişilmesi suç oluşturacaktır. (MSN, Facebook, E-mail şifresini kırmak yoluyla sayılan sistemlere girmek ve sistemde kalmak ya da MSN, Facebook, E-mail şifresini bildiğiniz bir kişinin bu adreslerine, ondan habersiz olarak girmek ve o sayfada kalmak bilişim sistemine girme suçunu oluşturur.)

Bu suçun oluşması için, bilişim sistemine, MSN, Facebook, E-mail adresine girilmiş olan mağdurun bir zarara uğraması şart değildir. Sadece sisteme girmek ve bu sistemde kalmak suçun oluşması için yeterlidir. Failin, bilişim sistemine kendi adıyla da girse, başkasının adını kullanarak da girse suç oluşacaktır. Bilişim sistemine girme suçunun oluşması için, bilişim sistemine erişimin hukuka aykırı olması gereklidir.

Hangi Hallerde Bilişim Sistemine Girme Suçu Oluşmaz :
a) Örneğin sadece yetkili kişilerin girebildiği ya da girmek için bir şifre gereken sistemlere üçüncü kişi tarafından erişildiği takdirde suç oluşacaktır. Zira, belirtilen durumlarda bilişim sistemi özel bir şifre ile korunmaktadır. Fakat, sisteme girme yetkisi olan kişi, mevcut şifresini üçüncü kişiye rıza ile vermiş ve üçüncü kişi bilişim sistemine bu şekilde girmiş ise suç oluşmayacaktır.

b) Bir mahkeme kararına dayanılarak, bilgisayar içerisinde arama işlemi yapıldığı takdirde, hukuka uygunluk nedeni var olacağından suç oluşmayacaktır. Buna benzer olarak CMK 135?te düzenlenmiş olan ?iletişimin tespiti tedbiri? bakımından da söylemek mümkündür. Örnek vermek gerekirse ; CMK 135. Maddesi gereğince, şüphelinin e-postalarının, Msn yazışmalarının, Facebook sayfasının takibi için bilişim sistemine girilmesi durumunda da suç oluşmayacaktır.

c) Bilişim dünyasında beyaz hacker olarak adlandırılan ve bilişim sistemlerindeki açıkları tespit ederek, bunu ilgili firmalara bildiren kişiler de (yaptığı işlemleri ilgili firmanın izni ve bilgisi dahilinde yaptıkları takdirde) bilişim sistemine girme suçunu işlemiş sayılamazlar. Bu tip beyaz hacker lar genelde büyük bilişim firmaları tarafından kiralanmakta ve sistemlerine ait bir açık olup olmadığını tespit amacı ile işlemler yaptırılmaktadır.

Bilişim Sistemine Girme Suçunun Cezası :
Türk Ceza Kanunu?nda bu suçun cezası bir yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Fakat , sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse ceza altı aydan iki yıla kadar hapis şeklinde ağırlaşacaktır.

Kaynak: Bilisimhukuku.org

Bilişim Sistemine Girme Suçu Nasıl İşlenir - Yorumlar

YORUMLARINIZI PAYLAŞIN

 

Yapılan Yorumlar

BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler

Facebook Bilişim Suçları

Facebook Bilişim Suçları 19 Haziran 2011

Bilişim Teknolojileri

Bilişim Teknolojileri 19 Haziran 2011

SOSYAL MEDYADA BİZSitemizin sosyal medya hesapları

RASTGELE İÇERİKLER

Web Sohbet Güncellendi Kiana Mannın Hikayesi… Korsan MP3 indirenlerin ADSL’i kesilecek samsun uzman oto ev anahtar servisi Ergenlik dönemiyle gelen rehavet Rize-Trabzon Bilim adamları insan derisi üretti

FACEBOOK'TA BİZ

Hoşgeldiniz

kelebek.gen.tr – kelebek mirc - Tüm Hakları Saklıdır